Co to jest kolagen?
Kolagen to składnik, który naturalnie występuje w naszym organizmie. Jest jednym z najważniejszych białek w organizmie. Znajdziemy go w kościach, mięśniach, stawach czy ścięgnach. W skórze jest go około 80%, jednak w wyniku starzenia się, włókna kolagenowe ulegają powolnej degradacji. Poziom kolagenu zaczyna spadać około 25 roku życia, a gwałtowny spadek następuje po 50 urodzinach. Tymczasem jest on kluczowy nie tylko dla urody, ale i zdrowego funkcjonowania naszego ciała. Kiedy poziom kolagenu w skórze się zmniejsza, traci ona swoją elastyczność i gęstość, a w efekcie staje się podatna na powstawanie zmarszczek. Utrata kolagenu wpływa też na poziom nawodnienia skóry, przez co staje się ona bardziej sucha, matowa i pozbawiona blasku..
Jak pobudzić produkcję kolagenu ?
Naturalnie -witamina C stymuluje wytwarzanie kolagenu. Jest ona także silnym antyutleniaczem, walczącym z przyśpieszającym starzenie nadmiarem wolnych rodników. Kiedy poziom witaminy Cw organizmie jest niski, proces regeneracji włókien kolagenowych zostaje zablokowany.
Badania naukowe sugerują, że regularne dostarczanie jej odpowiednio dużych dawek może nawet kilkukrotnie zwiększyć syntezę kolagenu.
Żelatyna składa się głównie z glicyny, proliny i hydroksyproliny. Są to aminokwasy niezbędne do budowy nowych włókien kolagenowych. Żelatynę znajdziemy w galaretkach z nóżek wieprzowych, wywarach z kości, salcesonie, golonce, parówkach, galaretkach owocowych.
Niestety większość tych produktów zawiera spore ilości tłuszczu i cukru. Dlatego należy traktować je raczej jako wsparcie w diecie kolagenowej, niż jej podstawę.
Zamiast żelatyny stosować możemy czystą glicynę.
Nasz organizm produkuje kolagen z bogatej w proteiny żywności. Powstawanie kolagenu stymuluje też cynk czy witamina C, która powinna się znaleźć nie tylko na naszym talerzu, ale i w pielęgnacji (dodaj do tego retinol na noc, a wzmocnisz przeciwstarzeniowe działanie). Produkty bogate w witaminę C to :
Papryka żółta, czerwona i zielona, acerola, dzika róża, rokitnik, pomarańcza, natka pietruszki, kalafior, papaja, brukselka, brokuł, jarmuż, czarna porzeczka, chrzan, kiwi, cytryna, grejpfrut,banan, mango, mandarynka, truskawka, kalarepa, pomidor, arbuz, cebula, szpinak, ziemniaki,awokado, melon,marchew, seler, kukurydza, szczypiorek,czosnek, kapusta włoska, czerwona i biała, brzoskwinie, poziomki.
Z wiekiem zdolność do syntezy kolagenu spada, dlatego suplementacja jest dobrym pomysłem, aby utrzymać jego prawidłowy poziom. Naturalnie występuje w naszym organizmie kolagen to bezpieczny składnik, który nie powoduje skutków ubocznych. Peptydy kolagenowe, które dostarczymy wraz z suplementem diety wchłaniają się, pobudzając nowe włókna do odbudowy i regeneracji.
Co zyskujesz, stosując kolagen?
- promienny wygląd skóry
- polepszenie jakości i elastyczności
- mniej wyprysków i niedoskonałości
- redukcję zmarszczek
- lepszą kondycję stawów
- poprawę funkcjonowania układu krwionośnego, trawiennego, kostnego.