Praca przy komputerze, czytanie przy nieodpowiednim oświetleniu czy nocna jazda samochodem nie sprzyjają kondycji naszych oczu. Początkowo pojawia się suchość i dyskomfort, później odczuwamy pieczenie, zaburzenia ostrości. Warto wspomóc swój wzrok nie tylko stosując nawilżające krople do oczu, ale też suplementy diety uzupełniające składniki wspomagające widzenie.
Na co warto zwrócić uwagę wybierając preparat dla siebie?
Najważniejsza jest zawartość kluczowych składników. Zeaksantyna i luteina to żółto-czerwone barwniki występujące w roślinach. Dostarczane w pożywieniu lub suplementach diety koncentrują się w siatkówce. Różnią się miejscem koncentracji na powierzchni siatkówki. W centralnym punkcie plamki żółtej, strefie najostrzejszego widzenia, znajduje się najwięcej zeaksantyny. Luteina przeważa natomiast na brzeżnych obszarach. Jak dowodzą badania dla prawidłowego widzenia istotny jest też stosunek luteiny i zeaksantyny który powinien wynosić 5:1. Zazwyczaj z pożywieniem jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi ok 3 mg wspomnianych zwiazków. Warto więc zadbać o wzrok stosując preparaty wspomagajace o odpowiednio dobranym składzie i proporcjach. Do takich należy Superoptic. W jego składzie oprócz luteiny i zeaksantyny znajdziemy też kwasy Omega, w tym DHA, odpowiednio dobrane witaminy i minerały.
Kwasy NNKT biorą m.in. udział w odnowie fotoreceptorów, mają też właściwości przeciwzapalne. Niedobor kwasów DHA uważa się za jedną z przyczyn zespołu suchego oka oraz AMD - przewlekle postępujacej choroby siatkówki centralnej zwiazanej z wiekiem (prowadzącej do utraty wzroku). Ich protekcyjne właściwości wynikają z działania przeciwmiażdżycowego w obrzasze plamki.
Dieta dla oczu
Dodatkowo pamiętaj o chroniącej oczy diecie:
-
ryby morskie, owoce morza – łosoś, śledź, makrela, tuńczyk, sardynki, pstrąg, ostrygi, krewetki – czyli bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, cynku i selenu,
-
cytrusy, czarne porzeczki, aronia, kiwi, maliny, truskawki – czyli owoce z wysoką zawartością witaminy C,
-
orzechy, migdały, pestki słonecznika – źródła witaminy E,
-
szpinak, kapusta, brukselki, dynie, natka pietruszki – warzywa, będące źródłem karotenoidów.