Opis
Kwas masłowy (jeden z krótkołańcuchowych kwasów powstających w jelicie grubym człowieka) pochodzi z rozkładu związków, których źródłem są produkty pełnoziarniste, otręby, razowe pieczywo, makarony, brązowy ryż, rośliny strączkowe, warzywa i owoce, w procesie fermentacji z udziałem bakterii beztlenowych. Kwas masłowy stanowi główne źródło energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelita grubego.
Działanie
Preparat przeznaczony do postępowania dietetycznego w:
Zespole jelita nadwrażliwego (IBS)
Zaburzeniach wchłaniania prowadzących do niedoboru składników odżywczych
Chorobach jelita grubego ze zmianami zanikowymi w obrębie błony śluzowej
Zaburzeniach ze strony układu pokarmowego o charakterze czynnościowym takich jak: przewlekłe zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia brzucha, dyspepsja, biegunki
Zaburzeniach flory jelitowej, np. po antybiotykoterapii
Dawkowanie
1 kapsułka 2xdziennie
Składniki
1 kapsułka zawiera:
150 mg maślanu sodu