Opis
NEOCATE LCP x 400 g
Neocate LCP marki Nutricia to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Jest przeznaczony do postępowania dietetycznego u niemowląt od urodzenia do 12. miesiąca życia, które wykazują alergię na białka mleka krowiego, nietolerancję innych białek pokarmowych i inne choroby, przy których jest wskazane stosowanie diety elementarnej (zawierającej wolne aminokwasy).
Jest hipoalergiczny i kompletny pod względem odżywczym, na zalecenie lekarza może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
Zawiera wolne aminokwasy, dzięki czemu może być stosowany u dzieci z alergiami na białka mleka i inne białka pokarmowe.
Zawiera nukleotydy oraz długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LCP - z ang. Long Chain Polyunsaturated), m.in. kwas dokozaheksaenowy (DHA) z grupy omega-3 i kwas arachidonowy (ARA) z grupy omega-6.
Zawiera witaminy i składniki mineralne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu niemowlęcia.
Stosowanie:
1. Przed przygotowaniem pokarmu zapoznaj się z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Nieprzestrzeganie instrukcji przygotowania i przechowywania pokarmu może stanowić zagrożenie dla zdrowia dziecka.
2. Umyj starannie ręce i miejsce przygotowania posiłku. Smoczek i butelkę wysterylizuj w sterylizatorze parowym, lub wygotuj w świeżej, pitnej wodzie przez 10 minut.
3. Gotuj świeżą wodę pitną przez co najmniej 5 minut i pozostaw do wystygnięcia. Woda powinna być ciepła po sprawdzeniu na wewnętrznej stronie przegubu dłoni.
4. Wlej wymaganą ilość wody do wysterylizowanej butelki.
5. Napełnij miarkę załączoną do opakowania proszkiem Neocate LCP, nadmiar proszku usuń czystym, suchym nożem.
6. Nie ubijaj proszku w miarce. Używaj tylko miarki załączonej do opakowania.
7. Dodaj zaleconą ilość miarek proszku Neocate LCP do wody. Zamknij butelkę i wstrząsaj, aż proszek się rozpuści.
8. Przed podaniem sprawdź temperaturę pokarmu na wewnętrznej stronie przegubu dłoni.
9. Niewykorzystaną porcję pokarmu, która pozostała w butelce po karmieniu należy wyrzucić po godzinie od przygotowania.
10. Nie wolno podgrzewać posiłku podczas karmienia.
11. Produkt, który pozostał w butelce, należy wykorzystać najpóźniej godzinę po przygotowaniu lub wyrzucić.
Nie wolno ponownie odgrzewać pozostałej porcji.
12. Jeżeli przygotowana porcja nie jest przeznaczona do spożycia w ciągu 1 godziny od przygotowania, należy ją szybko i bezpośrednio po przygotowaniu schłodzić i przechowywać w lodówce (w temperaturze maksymalnej 5oC).
Przechowywanie w temperaturze niższej lub równej 5oC zapobiega lub spowalnia proces namnażania szkodliwych bakterii.