Cukier to związek chemiczny, który powstaje z trzciny cukrowej lub z buraków cukrowych. Spożycie produktu zawierającego ten związek powoduje wzrost dopaminy (przekaźnika przyjemności). Podobne działanie następuje po spożyciu narkotyków. Po odstawieniu środków uzależniających następuje spadek dopaminy, co powoduje objawy głodu narkotykowego. Cukier oprócz uzależnienia ma również negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zbyt duża ilość słodkości w codziennej diecie może prowadzić do otyłości, wahania nastroju, zaburzeń zdolności poznawczych, próchnicy zębów, hipoglikemii, zawału serca, udaru mózgu oraz uszkodzenia wątroby. Cukier to cichy zabójca, ale nie dość, że niszczy organizm, obniża odporność to jeszcze uszkadza włókna kolagenowe i elastynę co sprawia, że skóra u „słodyczomanów” starzeje się szybciej.
Pamiętaj: Prawdziwe łasuchy muszą pamiętać o kontrolowaniu swojego ciśnienia i poziomu glukozy we krwi. W aptekach jak i w sklepach medycznych dostępne są glukometry oraz ciśnieniomierze, które mogą uratować Ci życie.
Skoro cukier uzależnia to co z owocami, które również zawierają cukier?
Cukier zawarty w owocach to fruktoza czyli cukry proste. W porównaniu do sacharozy, fruktoza nie powoduje gwałtownego podniesienia insuliny we krwi i jest dwa razy słodsza od sacharozy, przez co możemy używać jej w mniejszych ilościach. Niestety osoby otyłe powinny ograniczyć spożywanie owoców bogatych we fruktozę. Cukier zawarty w owocach pobudza apetyt zamiast go hamować tak jak dzieje się to w przypadku sacharozy. Owoce na które muszą uważać osoby z nadwagą to przede wszystkim: rodzynki, winogrona, daktyle oraz suszone figi i morele. Bezpieczniejszym wyborem będą np. jabłka, jagody oraz owoce cytrusowe.
Jak można ograniczyć cukier w diecie?
Na ograniczenie cukru jest kilka sposobów. Pamiętaj aby zacząć od małych kroków. Raptowne odstawienie słodyczy może spowodować, że wrócimy do nałogu i to ze zdwojona siłą. Jeżeli pijesz słodzoną kawę lub herbatę stopniowo zmniejszaj ilość dodawanego cukru (np. zamiast 2 wsyp 1,5 lub 1 łyżeczkę cukru). Zamień przekąski na te, które nie zawierają cukru lub zastąp je suszonymi owocami (jabłka, banany itp.). Napoje gazowane zamień na wodę gazowaną z dodatkiem soku (oczywiście bez dodatku cukru). Trzeba też uważnie czytać etykiety ponieważ cukier znajduje się w aż 74% produktach dostępnych w sklepach (nie tylko w słodyczach ale również w wędlinach, płatkach itp.). Zamień cukier na ksylitol, jest to cukier pochodzący z brzozy i jest aż o 40% mniej kaloryczny od tradycyjnego cukru. Dobrym zamiennikiem jest również stewia. Jest to roślina, która pochodzi z Ameryki południowej, nie zawiera kalorii, a dodatkowo jest słodsza od sacharozy o około 250 razy.
Detoksykacja organizmu
Proces detoksykacji organizmu wynosi około 6 miesięcy. Dopiero po tym czasie organizm zaczyna znowu prawidłowo funkcjonować. Należy pamiętać jednak o tym, że do uzyskania upragnionego efektu trzeba uzbroić się w cierpliwość i na pewno przyda się silna wola. Podczas kuracji ważne jest to, aby zadbać o dobry komfort psychiczny ponieważ odstawienie cukru w początkowej fazie detoksykacji może negatywnie wpłynąć na stan psychiczny. Dzieje się tak ponieważ cukier zaburza prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Na szczęście to stan przejściowy, po pełnej detoksykacji będziesz jak nowo narodzony!
Piśmiennictwo:
http://beszamel.se.pl/porady/jak-ograniczyc-cukier-w-codziennej-diecie-8 sposobow,11867/
https://apteline.pl/artykuly/fruktoza-czy-warto-zastapic-nia-zwykly-cukier/